Träning och graviditet del 1

Jag tänkte att jag skulle skriva ett inlägg om träning och graviditet. I måndags pratade jag om löpning under och efter graviditet i radio och jag känner att det finns några saker som jag vill förtydliga som jag sa. De senaste dagarna så har jag fått förfrågningar om vad som gäller när man har fått barn med kejsarsnitt. Nu är jag precis hemkommen från en gammal bekant som också hade fött barn via kejsarsnitt så allt detta tar jag som ett tecken på att det är dags att skriva en serie inlägg om just träning under och efter graviditet.

Del 1, dvs detta inlägg, kommer att handla om träning under graviditet och hur jag tränade under min graviditet.

Generellt gäller att om man inte har tränat innan man blev gravid så bör man inte heller dra igång någon träningshets när man har konstaterat att man är gravid. Då kan man nöja sig med promenader. Kroppen har tillräckligt att ta hand om ändå utan att den ska börja vänja sig vid träning också.

Är man van att träna så tycker jag att man ska fortsätta med det. Det finns stora fördelar med att fortsätta träna, bland annat så minskar risken för högt blodtryck och graviditetsdiabetes under graviditeten, det blir enklare att orka med förlossningen om du tränar och det går fortare att återhämta sig rent fysiskt efter förlossningen. Detta är bara några av fördelarna.

Man kan fortsätta att styrketräna, simma, cykla, springa, åka skidor eller vad man nu tycker om så länge det känns bra. LYSSNA PÅ KROPPEN och ANPASSA TRÄNINGEN EFTER DET! Vad det gäller styrketräning så säger man generellt att man efter han sluta träna med fria vikter och gå mer mot stabilare maskinträning samt att man bör undvika snedbelastning såsom t ex utfall mot den senare delen av graviditeten. Undvik träning i ytterlägen och tunga pressar ovanför huvudet. Man bör även sluta träna de raka magmusklerna när man har en separation av två fingrar. Att fortsätta träna bålen går dock bra. Det man ABSOLUT bör träna är bäckenbotten (knipövningar) så glöm inte det:)

Vad det gäller löpning så är det bara att springa på så länge det känns bra och du kan hålla tätt:) Känner du att du får sammandragningar eller andra känningar t ex i höfterna, sakta ned, pressa inte kroppen. Syftet med träningen under graviditet är ju inte att bli bättre utan snarare att underhålla och underlätta. Gör det på en lagom nivå. Har du foglossning, skippa löpningen, lyssna på kroppen. Kanske kan du göra något annat istället? När man inte kan springa längre så är simning, crosstrainer och cykling bra alternativ som konditionsträning.  Sporter där det kan förekomma någon form av tacklingar såsom hockey och fotboll bör man undvika. Även ridning kan vara något att dra ned på.

Jag hade förmånen att må bra hela graviditeten (förutom lite ont kring skulderbladen i 8:e månaden men det blev faktiskt bättre när jag tränade). Jag sprang fram till och med vecka 31, det sista löppasset hade nog gått snabbare om jag hade gått i och för sig:)  I vecka 27 sprang jag faktiskt ett kort lopp och kom fyra (det var dock endast 21 st med:). Två dagar innan förlossningen åkte jag skidor för sista gången. Styrketräningen höll jag också i in i det sista, veckan innan förlossningen var sista passet. Jag tränade på den nivå som det kändes bra, löppassen var lätta distanspass och styrketräningen var träning med lätta vikter och många repetitioner. Jag instruerade i spinning fram till början av den 8:e månaden, då fick jag sammandragningar av spinningen så jag beslutade mig för att sluta. För mig var det viktigt att träna hela graviditeten så jag är oerhört tacksam för att det gick så pass bra.

Alla har dock inte den förmånen, att må bra under graviditeten. Men kanske kan man hitta något som man klarar av, använd inte graviditeten som en ursäkt för att inte träna men gör det som känns bra och på en lagom nivå, använd sund förnuft så löser sig det mesta:)

trailtour

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.