Träning efter graviditeten

Igår var det 8 veckor sedan Lilleman kom till världen. I och med det så tänkte jag att det var dags att styra upp träningen lite grann plus att jag har ju faktiskt ett konkret mål med träningen nu. Prishtina half marathon 12 maj och även om jag endast räknar med att jogga runt så känns det roligt att ha ett mål med träningen igen. Det är så pass mycket roligare att träna då och när man har en träningsplan att följa. Har jag sagt att jag gillar struktur:)

Jag har inte varit på efterkontroll ännu utan jag ska dit på måndag. Jag räknar dock med att få ett godkännande på att köra igång ordentligt. Kroppen känns helt återställd efter snittet/förlossningen och förkylningen känns bättre så nu är jag peppad:)

Igår började jag titta på hur jag har tränat efter gravidteten. Jag loggar all min träning i Funbeat sedan några år tillbaka så det är lätt att hålla koll på hur jag har tränat. Det jag kunde konstatera efter att ha kollat på de senaste 8 veckorna var att jag inte har tränat så mycket som jag hade tänkt mig och jag började fundera på orsaken så här kommer en summering.

Lilleman föddes den 7 januari dvs måndag vecka 2. Sista träningspasset innan förlossningen var lördag vecka 1 dvs två dagar innan han föddes. Vecka 2 och 3 tränade jag inte alls utan fokuserade på att försöka förstå vad det innebär att vara mamma.

Vecka 4 åkte jag ett lungt pass skidor. Det var en mysig familjetur i Svartsjöarna. Det var 2,5 vecka efter förlossningen.

Vecka 5 tränade jag två pass. En dag var jag till gymmet och körde intervaller på crosstrainer och en dag åkte jag skidor på Storsjöns is. Skidpasset var ganska lugnt även om jag ökade farten i ca 40 av de 90 minuter som jag var ute. Intervallerna på crosstrainern var dock lite svettiga, intervallerna var på 1 minut med 30 sekunders vila i mellan. Passet var totalt 30 min varav 15 minuter med intervaller.

Vecka 6 var en bra träningsvecka innehållande tre styrketräningspass, en powerwalk och ett pass skidor. Första styrketräningspasset var hemma med gummiband och pilatesboll. Jag körde övningar såsom benböj, höftlyft, armhävningar, legcurl med pilatesboll, rodd med gummiband, dips, drag mot hakan och bicepscurl med gummiband. Andra styrkepasset var på gymmet och då tränade jag bål och rygg i maskiner med lätt motstånd. Jag fokuserade lite extra på baksida axel och musklerna mellan skulderbladen då jag hade börjat att känna lita smärta där. Sista styrkepasset var ett lätt pass på 15 minuter där jag återigen nyttjade gummibandet och jag gjorde de övningar som jag fick av naprapaten i Växjö. De övningarna var hög rodd, stavtag, stående axlrotation (inåt och utåt) samt ryggliggande skulderdragning. Det var med andra ord fokus på baksida axel och musklerna mellan skulderbladen. Skidpasset bestod av 7,5 km skidåkning med pulka och det var slitsamt vill jag lova.  Powerwalken var den första promenaden som jag har loggat som träning då det var första gången som jag var ombytt till träningskläder och faktiskt höll riktigt bra fart.

Vecka 7 blev återigen lite mindre träning med ett pass styrka, ett pass skidor och en powerwalk. Jag försökte köra ett cykelpass hemma hos mina svärföräldrar men Lilleman ville ha lite för mycket uppmärksamhet så jag avbröt och körde ett enklare styrketräningspass med övningar såsom utfall, höftlyft, armhävningar, tåhävningar,stålmannen, plankan samt övningarna från naprapaten. Skidpasset var i skogen i Hara, delvis med pulka och i ospårad terräng så bitvis var det ett bra träningspass med mycket svett:) Nästan 90 minuter var det passet på. På powerwalken var jag återigen ombytt och gick med puls/GPS-klocka och det blev 5 km i snabb takt.

Vecka 8 blev det tre träningspass. Första löppasset efter graviditeten och som jag skrivit om tidigare, styrketräning genom power 1000 som jag också skrivit om samt ett bra skidpass.

Vecka 9, blev det ingen träning pga av förkylning. Dock genomförde jag mina första två pass som instruktör. Det är dock pass där jag endast instruerar, jag kör inte passet själv.

Så för att summera de senaste 8 veckorna så har det inte blivit så mycket träning som jag hade tänkt mig. Eller blivit och blivit, jag gillar inte ursäkter. Förutom förkylningen, som jag inte kunde påverka, så har jag helt enkelt prioriterat annat såsom familjemys och att försöka få koll på min nya tillvaro. Det borde kännas helt ok men det grämer mig lite grann…

Men nu är det dags att ta nya tag och jag är redo att dra igång. Efter att ha tränat det som har passat för tillfället så ser jag nu fram emot att sätta mig ned och göra en träningsplan med start den här veckan dvs vecka 10. Återkommer med resultatet inom kort:)

Funbeat.sewww.funbeat.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.