Släppt kontrollen?

Jag är en sån människa som tycker om att ha kontroll, ett mål och en plan. I år ska jag ju precis som tidigare år springa Göteborgsvarvet. Tidigare år när jag har haft lopp inplanerade brukar jag ha en tydlig plan som jag tränar efter. Varje löppass brukar vara specifikt planerat exakt vad jag ska göra vilken vecka. Något har hänt, jag har inte längre samma kontroll och specifika plan.

I år har jag haft en grovplan där jag har bestämt periodiseringen dvs vilka veckor som är grundträning och vilka veckor som är snabbhetsträning. Styrketräningen har också haft en periodisering med olika fokus såsom hypertrofi, maxstyrka och uthållighet/stabilitet. Jag har haft någorlunda klart för mig hur många pass jag ska träna varje vecka men inte exakt vad de ska innehålla. Under grundträningen var det ett backpass i veckan, ett lätt distanspass och gärna ett längre pass, sedan var det mer fokus på olika typer av intervaller och snabbdistanspass i kombination med lätta distanspass och långdistanspass under snabbhetsträningen. Då ökade jag också på det med ett till löppass i veckan. Vad det gäller styrketräningen så har det varit 1-2 pass i veckan och rörlighetsträningen har fått större plats i min träning under våren.

I år har jag mer vecka för vecka (och ibland dag för dag) bestämt exakt vilka pass jag ska springa. Jag har gått mer på känsla, lyssnat mer på kroppen, anpassat träningen mer efter mitt övriga liv och inte varit lika nitisk. Jag har varit mer flexibel i min träning. Jag har haft mitt grundtänk att luta mig tillbaka på. Jag hade tänkt att göra en detaljplanering för året precis som jag gör med mina kunder men det har inte blivit av.

Hur känns det då? Jo det känns bra och lite läskigt. Jag känner att jag har svårare att känna av formen just nu, att lita på känslan i kroppen…. Jag har en känsla av att jag rent fartmässigt ligger lite efter mot för var jag skulle vilja vara och jag har även en känsla av att grundträningen hade kunnat vara bättre men jag har gjort det bästa möjliga utefter ett gäng förkylningar och andra saker i livet. Det är nu 4 veckor kvar till Göteborgsvarvet och då får vi se hur det känns.

Jag brukar också vara noggrann med att skriva träningsdagbok så att jag sedan kan följa upp hur jag har tränat. Det har jag inte heller gjort, i år och inte heller förra året då jag var skadad nästan hela året. Kanske var det då som jag började gå mer på känsla och lyssna mer på kroppen? Jag känner att jag har hyfsad koll på hur jag har tränat men inte som förr då jag skrev ned varje enstaka pass.

Vad har då hänt? Kanske har jag blivit mer erfaren och utbildad på senare år vilket gett mig en mer avslappnad syn på min träning… jag förespråkar att man har ett mål med sin träning och en plan som leder en mot målet. Efter lite eftertanke så är det ju precis det som jag har haft, den har bara inte varit lika tydligt som vanligt:) Kanske har jag inte släppt kontrollen ändå:)
20150425_073511received_10152976332854842Bilder från morgonens 20 kilometers långpass med Hanna och Malek!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.