Pulsklocka

Jag tycker om att ha koll på tid, puls och distans när jag springer och springer gärna med någon form av GPS-klocka. Jag har de senaste fem åren använt en Garmin forerunner 405. Den har fungerat bra och varit mig trogen. Tyvärr tappade jag klockan i marken i höstas och displayen fick sig en törn. Den var fortfarande användbar även om jag inte såg alla siffror fullt ut. Nu när jag är igång och springer igen tänkte jag att jag skulle plocka fram klockan och börja använda den igen. Det visade sig dock att displayen packat ihop helt och jag tror inte att det är värt pengarna att försöka få den lagad.

Så jag behöver er hjälp, vilken GPS/puls-klocka använder du? Vad rekommenderar du? Jag är inte så tekniskt lagd men jag vill kunna nyttja vissa funktioner såsom puls, hastighet, distans, lägga in intervallpass och pulsintervaller. Jag vill inte ha en för tekniskt avancerad klocka för jag använder inte alla funktioner.

Jag rekommenderar verkligen alla som vill ha koll på sin löpning och springer utefter någon form av träningsupplägg att använda en puls/GPS-klocka. Vissa upplever det som negativt att springa med klocka då de känner sig stressade av vad klockan visar. Jag känner snarare att det är peppande att springa med klocka. Jag tycker att det är en bra hjälp, både för att hålla farten uppe vid de snabbare passen men också för att hålla farten nere på de långsamma passen. Har man bra koll på sin maxpuls och sina pulszoner kan klockan verkligen hjälpa till för att se till att man håller sig inom rätt pulsintervall vid de olika löppassen och man får ut rätt effekt av tänkt träningspass. Dock ska man aldrig stirra sig på blind på klockan, att lyssna på kroppen och dess signaler och anpassa träningen efter det är minst lika viktigt. Jag har skrivit om de olika löppassen under kategorin ”olika typer av löppass”.

Jag har funderat på Polar M400 HRM, någon som har något att säga om den?
25988_1_white

3 svar på ”Pulsklocka

  1. Hej! Jag skulle säga att Polar M400 är den vassaste klockan du kan köpa på marknaden sett till kvalitet, funktioner och pris. Den är inte lika avancerad som storasyskonet Polar V800 (skillnaden är inte stor men bland annat lite lägre upplösning och lite simdata i M400) men M400 kostar mindre än hälften. Sonen köpte en sådan härom månaden och jag måste säga att klockan imponerar. Gps är ganska snabb att få kontakt med satellit, pulsmätningen väldigt bra. Sedan funkar den smidigt med notiser från iPhone och Android. Du kan ex ha telefonen i ryggsäcken på en långtur och ser vem som ringer eller sms:ar och du kan även läsa sms i telefonen. Du kan även föra över data från klockan till telefonen (och därmed Polars webtjänst/träningskalender med grymt mycket data). Du får info om kondition och löpindex och återhämtning efter passet osv. Om jag skulle köpa en nya pulsklocka idag skulle det definitivt bli M400. Jag har dock köpt lite begagnade klockor på tradera och de funkar också bra men har inte inbyggd gps – men det ger fördelen att batteritiden blir längre.
    MVH
    Hans

  2. Hej, uttryckte mig lite fel – det är V800 som har simdata, cykeldata (dvs kan bättre växla mellan olika idrotter och är nog tänkt som triathlonklocka mer än M400, V800har också högre upplösning på skärmen).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.