Periodisering av löpträning

Som ni vet så lade jag in en vilovecka efter Hässelbyloppet. Hässelbyloppet var årets mål och jag hade kört en del tuffa pass inför det så både kroppen och knoppen förtjänade lite vila. Man brukar rekommendera att lägga in en viloperiod eller en period med alternativ träning efter en satsning. Nu var ju inte min satsning sådär så jätteallvarlig men jag tänkte att det kunde vara bra ändå. Jag var lite less på att springa och tänkte att ett break kunde ge mig suget tillbaka, vilket det också gjorde. En veckas löpvila och sedan är suget tillbaka, nördigt va?IMG_0010

Vad händer då efter ett uppehåll? Jo såhär års brukar man rekommendera att man går in i en fas som vi kan kalla för grundträningsfas. Syftet är att lägga upp en bra aerob grund med fokus på uthållighet, styrka och kondition. Med löpningen vill vi i första hand komma åt de centrala effekterna (hjärta, blodomlopp och lungor) men de lokala (det som händer ute vid musklerna) förbättras även de. Styrkan tränar vi för att bli starakre som löpare men även för att undvika skador. Vi tränar helt enkelt för att kroppen sedan ska orka träna hårdare. Den här fasen utgör den största och längsta delen av ett träningsupplägg. Även inom den här fasen brukar man jobba med periodisering, dvs lättare och tyngre träningsveckor. IMG_0005

Det är precis i grundträningsfasen som jag befinner nu, jag springer lätt distans, långdistans och lite olika varianter av backträning samt att jag kompletterar med styrketräning. Jag bygger en bra grund inför att sedan kunna lägga in fartpass och ännu längre långdistanspass längre fram. Mina sista funderingar kring 2014 års äventyr börjar landa och sedan ska jag sätta mig och göra en grund för mitt träningsupplägg för 2014. Resten av det här året och en bit in på nästa blir det dock fokus på grundträning.

Igår blev det ett lätt distanspass med barn och lånehund. 8 enkla kilometrar och ett ganska behagligt löpväder. Det var trevlig med lite hundsällskap:)  IMG_0008

1 svar på ”Periodisering av löpträning

  1. Pingback: Veckans intervaller, långa backintervaller | Träna med Glädje

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.