Löpning på löpband

Det finns många som tycker att löpning på löpband är det tråkigaste som finns och som verkligen inte kan förstå hur man ens kan vilja springa på löpband. Och visst att springa på löpband är inte som att springa ute, man måste sätta bandet på lite lutning för att inte endast springa i nedförsbacke. ca 1,5-2 graders lutning brukar man rekommendera för att löpbandet ska bli någorlunda likt löpning utomhus, på plant underlag då vill säga. Löpning utomhus bjuder ju generellt på lite mer varierad och kuperad terräng. Jag tillhör den kategorin som helst springer ute men som även ser fördelar med att springa på löpband.

Nu till exempel då det är halt ute tycker jag att löpband kan vara ett alternativ (om man inte har skor med dubbar). När det är för kallt för att springa ute, jag tycker att det är kring minus 15 grader, så tycker jag att löpband kan vara ett bra alternativ. Andra fördelar som jag ser med att springa på löpband är att det är ett bra tillfälle att verkligen fokusera på sin löpteknik, det finns inget man kan riskera att snava på eller så, utan man kan bara fokusera på sin teknik. 20140928_203640

Att springa sina intervaller på löpband hjälper en att hålla en jämn och bra fart så jag tycker verkligen att löpband lämpar sig bra för intervallpass (om det inte är backintervaller förstås). Vill man inte sänka farten på bandet under vilan kan man köra ståvila vid sidan av bandet.

Ett annat bra användningsområde vad det gäller löpband har jag upptäckt de senaste åren, nämligen skobyte. När jag köpte mina Merell Barefoot och skulle börja springa in dem så var det perfekt att börja gör det på löpband. I och med att man inte ska springa så långt i sådana skor innan man har vant framförallt vaderna så är det perfekt att springa på löpband. Då kan man springa sin tänkta tid eller distans i sina nya skor och sedan byta skor och springa vidare.

Min favoritlöpning på löpband är dock intervaller, då hinner det inte bli långtråkigt på bandet heller för det händer något hela tiden:)

Hur tänker du kring löpning på löpband?20150214_220917

2 svar på ”Löpning på löpband

  1. Kör oftast intervaller på löpband då det är lättare att hålla farten trots att man blir trött. Annars föredrar jag löpning utomhus 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.