Löparskola och löpskolning

Jag tänkte att jag under våren skulle skriva någon form av löparskola med lite olika teman, allt från hur man kommer igång att löpträna till hur man springer löptekniskt ”rätt”. Idag tänkte jag att jag skulle skriva lite grann om löpskolning samt visa två olika löpskolningsövningar.

Löpskolning innebär att man överdriver steg och rörelser för att lära kroppen en bättre löpmotorik. Man överdriver tex en hälkick eller ett knälyft så att sedan när man springer gör man rörelsen nästintill omedvetet, man kan säga att det ska bli som ett ryggmärgsbeteende. Syftet med löpskolning är att förbättra sin löpteknik. och på så sätt sin löpekonomi.

Löpskolning bör man köra regelbundet t ex 1-2 gånger per vecka. Löpskolning är perfekt att köra i samband med uppvärningen. Börja med att springa ca 10-15 min och genomför sedan löpskolningsövningarna i 1-2 set om ca 20-30 meter vardera. Kör i varje fall 1-2 övningar varje gång. Se till att vara på ett plant och gärna fast underlag.

I nästan alla löpskolningsövningar ska man tänka på att:
– ha stolt hållning, föra fram bröst och höft samt sträcka på dig
– ha fötterna axelbrett
– spänna bålen
– ha ca 90 grader i armbågsleden och jobba med armarna
-tänka frekvens istället för fart framåt

Dagens övningar är tå- och hälgång. Vid tågång ska man tänka på att komma upp på tå så högt du kan och hitta balansen. Spreta med tårna i skorna för att få bättre stöd. Tänk på de generella sakerna ovan och gå sakta framåt. Vid tågång stärks vad, fotled och fotens muskler.

Hälgång är precis vad det låter som, man går på hälarna. Hitta balansen på hälarna och lyft upp framfoten så högt du kan. Gå sakta framåt. Behåll tårna så högt upp du kan hela tiden. Hälgång stärker fotleden och musklerna på framsidan samt sidorna av smalbenet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.