Lätt distans

För några veckor sedan körde jag en trestegs-raket i radion. Trestegs-raketen innebar att jag under tre veckor pratade om lågintensiva löppass, högintensiva löppass samt träningsupplägg. Jag tänkte att jag skulle göra en variant av det här på bloggen. Jag tänkte ta upp olika typer av löppass ock skriva lite grann om hur man genomför dem samt vad syftet med dem är.

Idag föll valet på lätt distans precis som rubriken anger. Lätt distans innebär att du springer i ”snacktempo”, dvs ett tempo som du obehindrat kan prata i. Perfekt pass att springa tillsammans med en kompis helt enkelt:) Det ska inte kännas jobbigt utan ganska behagligt. Ett riktvärde kan vara ca 65-70 % av maxpuls. Längden på passet bör vara någonstans mellan 45-60 minuter beroende på hur tränad du är men kan vara ända upp till 3 timmar.

Effekterna av passet är både lokala och centrala. Lokala effekter kan man kort beskriva med att det är det som händer ute vid musklerna medan centrala effekter är de effekter som sker i lungor, hjärta och blodomlopp. Några av de lokala effekterna vid lätt distanspass är ökad vävnadstålighet dvs man vänjer kroppen vid att springa längre och man får en ökad förmåga att bränna fett. Några centrala effekter är minskad vilopuls, ökad slagvolym dvs hjärtat pumpar ut mer blod vid varje slag samt ökad mängd röda blodkroppar. En annan effekt av ett lätt distanspass som jag vill nämna är ökad mängd kapillärer. Kapillärer är de minsta blodkärlen och finns bland annat runt lungblåsorna och runt musklerna och i och med att vi får fler kapillärer så blir det lättare för syret att transportera sig då det får fler vägar att ta. Detta gör bland annat att vi får ett bättre syreupptag.

Man kan säga att det lätta distanspass och dess effekter utgör en bra grund för de mer intensiva löppassen. Lätta distanspass behöver inte så lång återhämtning och dessa pass kan man mängdträna.

Jag sprang ett lätt distanspass idag. Tanken var att springa 12 km dock var rundan längre än vad jag trott och den slutade på 13,5 km. Snittiden blev 5:14 per kilometer. Kroppen kändes bra och benen var pigga. Härligt, kanske berodde det på mycket sömn natten som var och ett bra matintag under dagen. Jag brukar som jag skrivit om tidigare njuta av att bada efter att ha tränat när jag är i stugan (vi kom hit igår kväll) men eftersom den riktiga värmen lyser med sin frånvaro så var jag inte så sugen på att bada idag efter träningen. Vi har endast kallvatten i stugan och ingen dusch. Jag fick lösa duschfrågan på annat sätt, med vattenhinkar runt hörnet bakom stugan:) 20130814_203235

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.