Långpass och mellanmjölk

Jag försöker springa ett långpass ungefär varannan vecka, (ibland blir det varje vecka) och varje gång ökar jag distansen eller springer samma distans en gång till. Rekommenderat är att man ökar distansen eller tiden ca 10% per gång. 2014 blir ju uthållighetens år för min del så det gäller att börja i tid. Tempot när jag springer med barnvagn brukar vara kring 5:30-6:00 beroende på underlag och ork. Generellt är det många som springer sina långpass och lätta distanspass för snabbt och sina snabbare pass för långsamt. Man springer i den så kallade mellanmjölken, ungefär samma fart hela tiden. Man får då inte ut de träningseffekter som respektive pass är tänkt att ge. Jag tillhör dem som har svårt att springa mina långpass så långsamt som jag bör göra, särskilt om jag har med vagnen. Det blir ju lite tyngre att springa med den så alltså bör jag dra ner tempot ännu mer… Detta är något som jag försöker bli bättre på. Ett lagom tempo är det så kallade snacktempot, man ska kunna springa och prata obehindrat:)

Igår var planen 15 km med barnvagn. Jag sprang hemifrån och mötte upp en nära vän efter ca 3 km. Vi drog sedan iväg in på grusvägarna i I5’s skogar och sedan via Lugnvik och hemåt igen. Bitvis fick jag hjälp med vagnen, bland annat i den tyngsta uppförsbacken, vilket var skönt. Jag har sprungit mycket med vagn på senare tid och det är inte gynnsamt för min löpteknik. Jag får svårt att få fram höften, jag blir lite sittande när jag springer med vagnen.

Totalt landade rundan på 16 km, och orkesmässigt var det inga problem. Dock gör sig mina ljumskar påminda alltför ofta nuförtiden. Detta bör kollas upp efter jul. Jag ska dock testa att springa lite utan vagn för att se om det blir någon skillnad. Vad det gäller tempot så var det lägre än vad det brukar vara, snittfarten blev ca 6:15.Rasmus i stugan 2013 001

Jag tycker att långpass är härliga pass och extra roliga om man har sällskap av en god vän som man inte har träffat på länge. Tack Max för en trevlig runda och hjälpen med barnvagnen:)Rasmus i stugan 2013 002Den här buffen fick jag efter Tjurruset. Jag har sprungit en hel del i den. Först tänkte jag inte vad det stod på den, sedan påpekade Elin att det är reklam för svampmedel:)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.