Föreläsningen släpp foten fri

Igår kväll arrangerade Beaktiv en föreläsning med Anders Nordström från Art of running. Föreläsningen heter ”släpp foten fri”. Jag fick barnvaktshjälp av snälla Katarina så att jag kunde gå på föreläsningen trots att maken fortfarande jobbade på annan ort. Jag hade hört mycket gott om Anders innan och jag var nyfiken inför vad han skulle förmedla. 20150930_190024

Precis som rubriken lyder så handlade föreläsningen och dess efterföljande workshop om våra fötter. Anders menade på att vi människor har förstört vårt rörelsemönster genom att bland annat sitta för mycket och använda ”fel” sorts skor. Anders pratade om människan och dess rörelsemönster ur ett evolutionärt perspektiv och menade på att vi har tre olika rörelseväxlar, gå-springa-sprint. Jogging och powerwalks menade han på var ett onaturligt sätt för människan att röra sig på och något som bland annat utvecklats pga skoindustrin. 20150930_204628

Anders sa att fötterna är vårt enda sätt att ha kontakt med marken och vårt enda sätt att ”känna” marken. Nutidens skor har gjort att vi har tappat kontakten med marken och fått icke funktionella fötter. Anders menade på att flertalet löprelaterade skador har med våra fötter och dess icke funktion att göra. Han sa att vi behöver stärka våra fötter vilket vi också fick testa på i den efterföljande workshopen genom olika övningar. Vi gjorde några övningar ståendes på ett ben och vi testade på både ”toga” (tåyoga) och andra styrkeövningar för fötterna fär att kunna återfå funktionella fötter. Vi fick titta på och studera varandras fötter och hitta felaktigheter.

Vi pratade mycket om ”squat” alltså benböj och Anders förmedlade sin åsikt kring varför många har svårt att komma ned i en djup benböj vilket han menade på var en av våra mest överordnade rörelser att kunna göra.

Som summering av kvällen så anser jag att det var en intressant föreläsning där mycket av den löprelaterade delen stämmer väl överens med min filosofi kring löpteknik plus att jag tar med mig några nya tankar. Jag fick även en del av mina tankar kring löpskor bekräftade och en hel del nya tankar kring val av skor resterande tid av dynget när jag inte tränar. Skor där foten faktiskt får plats som det är tänkt och inte trycks ihop.

Anders var mycket back to basics tycker jag och relaterade mycket till det naturliga. Vilket jag tycker att mycket inom träning och rörelse gör nu för tiden. Många intressanta tankar att lägga till erfarenhetsbanken och några tankar som jag känner att jag behöver fundera lite på innan jag tar ställning till vad jag tycker. Summa summarum så var det en bra kväll:)20151002_002710
Mina fina fötter med blånagel kvar från Göteborgsvarvet och markeringar för att märka ut mina tåleder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.