Bli en bättre löpare – fotisättning

Idag kommer jag att fokusera på själva fotisättningen vad det gäller löpteknik/löpsteg. När vi springer ska vi sträva efter att ha tyngdpunkten under skosnörningen på skorna när vi sätter ned foten och undvika att sätta ned hälen först. Anledningen till att vi vill undvika hälstamp (dvs att landa på hälen) är att vi då bromsar upp steget varje gång vi sätter ned foten samt att det finns en ökad skaderisk när man springer på det viset. Landar vi längre fram på foten kan vi utnyttja elasticiteten i kroppen och ta emot alla stötar med knä- och höftled istället för att ta emot dem stumt med hälen.IMG_4481[1] Foten ska träffa marken rakt under kroppen (höft/bål) när vi springer. Man ska kunna dra en rak linje från höft-knä-fot. Springer man med hälstamp så är det vanligt att man sätter i foten framför kroppen vilket ger ökad skaderisk. Fotens kontakt med marken ska vara kort och snabb, foten ska träffa marken snarare än landa. Man kan t ex tänka sig att man springer på glödande kol för att få en snabb markkontakt. IMG_4483[1] En sak som hjälper till med att få en bra fotisättning är att luta lätt framåt när man springer. Man ska då luta framåt från vristen. Man kan testa att stå rakt upp och ner och sedan luta framåt från vristen och precis innan man faller framåt börjar man springa och då ska man behålla den lutningen när man springer.

Bilden är tagen när jag höll i en intern löputbildning för Team Nordic trail. Bilden är tagen av Hanna Eriksson
Bilden är tagen när jag höll i en intern löputbildning för Team Nordic trail. BIlden är tagen av Hanna Eriksson
En annan sak att tänka på för att få en bra fotisättning är att springa med ett bra knälyft, ofta innebär det att springa med högre knän än vad man är van vid.
Be gärna någon filma dig från sida när du springer och titta då på hur och var du sätter ned foten i marken.
Mer om både höft och knä kommer i nästa inlägg i kategorin ”Bli en bättre löpare”

One thought on “Bli en bättre löpare – fotisättning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.